Rookmelder batterij

Filters
12 ProductenPagina 1 van 1

Je wilt een goede rookmelder batterij kopen? In deze categorie vind je de meest gebruikte rookmelder batterijen, namelijk de 9V batterijen. We verkopen alkaline en lithium rookmelder batterijen.

Verschil in levensduur alkaline en lithium rookmelder batterij

De alkaline 9V batterijen hebben een levensduur tussen de 1 en 2 jaar in een rookmelder, terwijl de lithium varianten tot wel 10 jaar meegaan. De meeste rookmelders worden door fabrikanten geleverd met alkaline batterijen uit kosten overweging, maar meestal kun je ze zelf vervangen door lithium. Als de rookmelder niet geschikt is voor lithium zal dit beschreven staan. Uiteraard hebben de lithium rookmelder batterijen ook een hogere prijs. Er zijn rookmelders die met andere types batterijen werken, vraag je ons om hulp als je er niet uitkomt. Sommige werken bijvoorbeeld bedraad en hebben nog lithium AA batterijen nodig koppeling met andere rookmelde batterijen in het systeem, of als backup voor als de stroom uitvalt.

Rookmelder batterijen vervangen

Een rookmelder batterij vervangen is meestal niet moeilijk. Heb je alkaline batterijen in jouw rookmelder zitten? Dan wordt er aangeraden om deze één keer per jaar te vervangen, of als de rookmelder een laagbatterijsignaal geeft. Heb je lithium batterijen in jouw rookmelder zitten? Deze gaan vaak 5 tot 10 jaar mee en hoef je dus minder vaak te vervangen dan de alkaline batterijen. Een rookmelder batterij vervangen doe je eenvoudig zelf met de ondergenoemde stappen:

  1. Dien je de batterij van de rookmelder te vervangen? Dan is de eerste cruciale stap om de rookmelder van de houder af te halen. Meestal kun je de rookmelder van de houder afhalen door deze een slag te draaien. 
  2. Zoek vervolgens de batterijhouder. Meestal is dit een vakje dat je eenvoudig kunt openklikken aan de achterkant of onderkant van de melder. 
  3. Verwijder de oude batterijen en plaats nieuwe batterijen in de houder. 
  4. Sluit de batterijhouder weer af en test de rookmelder opnieuw door het testknopje te gebruiken. Als de melder een pieptoon geeft, betekent dit dat de batterijen goed zijn geplaatst en dat de melder weer werkt. Heb je een ander type, lees dan in de beschrijving van de rookmelder hoe je deze het beste kunt vervangen.

Een rookmelder batterij vervangen is eigenlijk altijd zelf te doen en je hoeft hier geen specialist voor in te schakelen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te checken of het geluid van de rookmelder nog werkt. In de rookmelder zit een microfoon, deze zorgt ervoor dat het piepgeluid hoorbaar is. Deze kan kapot gaan en om deze reden zit er een testknop op de rookmelder. Met behulp van de testknop kun je controleren of de microfoon nog werkt. Het is dus belangrijk dat je dit regelmatig controleert.

Gebruik geen oplaadbare rookmelder batterij 

Omdat een oplaadbare batterij veel minder capaciteit heeft als de alkaline en lithium variant is het niet verstandig deze te gebruiken als rookmelder batterij. Je wilt dat deze altijd zijn werk doet voor als het nodig is, dus gebruik alleen de voorgeschreven exemplaren en zeker geen oplaadbare. Heb je een rookmelder en werk je met alkaline batterijen, dan is het overigens de overweging waard om deze gewoon ieder jaar te wisselen, dan weet je zeker dat je niet midden in de nacht wakker wordt door een piepende rookmelder. Je kunt met een stift de datum van ingebruikname op de batterij schrijven, zodoende weet je wanneer je deze de laatste keer gewisseld hebt.

Batterijenstunter.nl, dé (rookmelder) batterij winkel en webshop in Roermond, Limburg. Altijd de beste keus in batterijen.