Een rookmelder batterij kopen en een rookmelder batterij vervangen. U overweegt het te doen? Lees dan hier verder om te weten te komen wat er bij komt kijken en wat de stappen zijn die u dient te volgen. Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om in elke verdieping een rookmelder te hebben, u heeft deze dus als het goed is ook in huis. Daarbij is het handig om te weten welke batterij in een rookmelder hoort en hoe u deze kunt vervangen. Lees hieronder hoe u een rookmelder batterij kunt kopen en hoe het rookmelder batterij vervangen in zijn werk gaat indien uw rookmelder werkt op 9 volt batterijen. Een rookmelder batterij vervangen is in de meeste gevallen namelijk een eenvoudig klusje dat u met gemak zelf kunt uitvoeren.
Rookmelder batterij kopen
Er bestaan veel type rookmelders. Bent u van plan om een rookmelder batterij te kopen? In de meeste gevallen gaat het om een 9 volt batterij, dit is een blokachtige batterij en is eenvoudig te herkennen aan zijn vorm. Is de 9V batterij de juiste batterij voor uw rookmelder, dan heeft u keuze uit twee soorten. U heeft keuze uit de alkaline en de lithium variant en kunt deze eenvoudig in deze webshop bestellen. Deze soorten zijn beide voor eenmalig gebruik, dus niet oplaadbaar.
Heeft u een rookmelder en geeft deze om de paar tellen een piepend geluid? Dan is de rookmelder batterij leeg en dient vervangen te worden. 90% van de rookmelders zijn uitgerust met een 9V blok batterij. In sommige zit ook een ander soort batterij, maar dat zijn uitzonderingen. Gekoppelde rookmelders werken soms ook met meerdere soorten batterijen, voor de koppeling zitten er dan bijvoorbeeld ook nog AA batterijen in.
Vanwege de kosten kiezen bijna alle fabrikanten ervoor om bij de productie een alkaline 9V rookmelder batterij bij de rookmelder te voegen. Immers, een lithium batterij is veel duurder en dit zou de rookmelder in de winkel een stuk duurder maken. Toch is het een overweging waard om de lithium 9V batterij te gaan gebruiken als rookmelder batterij. De lithium rookmelder batterij is wel duurder dan de alkaline varianten maar deze gaan ook veel langer mee waardoor het uiteindelijk een voordelige optie is. Bovendien bent u minimaal 5, soms wel tot 10 jaar verzekerd dat uw rookmelder het piep geluid niet meer zal maken. Sommige rookmelders kunnen niet gebruikt worden i.c.m. lithium batterijen, indien dit zo is ziet u hiervoor een duidelijk pictogram in de rookmelder staan. Veel lithium 9V rookmelder batterijen hebben op de batterij de code lithium, 6FR61 of CR-V9 staan. Bij de lithium variant heeft u de keuze uit de verschillende merken. Dit zijn allen kwaliteitsmerken en kunnen allemaal gebruikt worden in een rookmelder, afhankelijk van uw eigen voorkeur. U kunt ze ook allemaal meerdere jaren bewaren dus wat op reserve leggen is geen probleem.
Rookmelder batterijen vervangen
Een rookmelder batterij vervangen is meestal niet moeilijk. Heeft u alkaline batterijen in uw rookmelder zitten? Dan wordt er aangeraden om deze één keer per jaar te vervangen, of als de rookmelder een laagbatterijsignaal geeft. Heeft u lithium batterijen in uw rookmelder zitten? Deze gaan vaak 5 tot 10 jaar mee en hoeft u dus minder vaak te vervangen dan de alkaline batterijen. Een rookmelder batterij vervangen doet u eenvoudig zelf met de ondergenoemde stappen:
- Dient u de batterij van de rookmelder te vervangen? Dan is de eerste cruciale stap om de rookmelder van de houder af te halen. Meestal kunt u de rookmelder van de houder afhalen door deze een slag te draaien.
- Zoek vervolgens de batterijhouder. Meestal is dit een vakje dat u eenvoudig kunt openklikken aan de achterkant of onderkant van de melder.
- Verwijder de oude batterijen en plaats nieuwe batterijen in de houder.
- Sluit de batterijhouder weer af en test de rookmelder opnieuw door het testknopje te gebruiken. Als de melder een pieptoon geeft, betekent dit dat de batterijen goed zijn geplaatst en dat de melder weer werkt. Heeft u een ander type, leest u dan in de beschrijving van de rookmelder hoe u deze het beste kunt vervangen.
Een rookmelder batterij vervangen is eigenlijk altijd zelf te doen en u hoeft hier geen specialist voor in te schakelen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te checken of het geluid van de rookmelder nog werkt. In de rookmelder zit een microfoon, deze zorgt ervoor dat het piepgeluid hoorbaar is. Deze kan kapot gaan en om deze reden zit er een testknop op de rookmelder. Met behulp van de testknop kunt u controleren of de microfoon nog werkt. Het is dus belangrijk dat u dit regelmatig controleert.
Gebruik geen oplaadbare rookmelder batterij
Omdat een oplaadbare batterij veel minder capaciteit heeft als de alkaline en lithium variant is het niet verstandig deze te gebruiken als rookmelder batterij. U wilt dat deze altijd zijn werk doet voor als het nodig is, dus gebruik alleen de voorgeschreven exemplaren en zeker geen oplaadbare. Heeft u een rookmelder en werkt u met alkaline batterijen, dan is het overigens de overweging waard om deze gewoon ieder jaar te wisselen, dan weet u zeker dat u niet midden in de nacht wakker wordt door een piepende rookmelder. U kunt met een stift de datum van ingebruikname op de batterij schrijven, zodoende weet u wanneer u deze de laatste keer gewisseld heeft.