9 volt batterijen, in ieder huishouden en bedrijf worden ze veelvuldig gebruikt. Toch zijn er veel verschillen waardoor er een keuze gemaakt dient te worden uit de verschillende types. Dan bedoelen we in eerste instantie niet zo zeer welk merk maar welke chemische samenstelling waaruit je als eerste een keuze moet maken. Het merk is, als je tenminste een A-merk neemt, zoals wij die aanbieden, slechts een bijzaak. De verschillende merken 9 volt batterijen die wij verkopen doen niet veel voor elkaar onder, het is vaak een zaak van persoonlijke voorkeur of een verpakkingsvorm (enkele stuks of grootverpakking) in combinatie met de stukprijs. De meest verkochte is de "gewone" alkaline maar we sommen alle varianten voor de volledigheid op. We leveren 9 volt batterijen in 3 soorten:
- Alkaline
- Lithium
- Oplaadbaar
9 volt batterij soorten
Een 9 volt batterij is een blok batterij met een spanning van 9 volt, vandaar de term negenvoltblokje, met uitzondering van de oplaadbare variant, deze zijn 8,4 volt. Het gaat hier om 3 verschillende chemische samenstellingen, alkaline, lithium en NiMH oplaadbaar. De maatvoering van deze 9 volt batterij is echter hetzelfde, namelijk 47,5 mm lang, 16,5 mm dik en 25 mm breed. De grote verschillen zitten in de toepassing voor deze 9 volt batterijen, afhankelijk van het vermogen dat nodig is, is de levensduur van bijvoorbeeld lithium varianten veel langer dan alkaline maar niet ieder soort kan ook gebruikt worden voor iedere toepassing. Hieronder gaan we in op de toepassingen van de verschillende 9 volt batterijen, voor ieder soort 9 volt batterij hebben we dan ook een aparte categorie zodat het direct duidelijk is om welke chemische samenstelling het gaat bij de 9 volt batterijen. Dat is het grote voordeel van kopen bij de specialist in batterijen.
Alkaline 9 volt batterijen
De alkaline 9 volt batterijen (6LR61) zijn geschikt voor vrijwel alle normale toepassingen. In negen van de tien toepassingen waarin een 9 volt batterij gebruikt wordt vindt u dan ook de alkaline variant en meestal is dat dan ook de beste keuze. In welke apparaten worden alkaline 9 volt batterijen zoal gebruikt?
- Rookmelder
- Afstandsbedieningen
- Weegschaal
- Effectpedalen
- Microfoon en nog vele andere toepassingen
Er bestaat nogal wat verwarring over welke batterij dit nu eigenlijk is omdat verschillende fabrikanten vaak een afwijkende code op de 9 volt batterij zetten. Het zou het handigste zijn als er gewoon 9 volt alkaline op stond, maar helaas gebeurt dit niet altijd. Afwijkende codes die dus wel op dezelfde batterij duiden zijn onder andere MN1604, 6LR61, LR22, PP3 en 6LF22. Staat een van deze codes op de batterij, dan is het een 9V alkaline batterij en kan er een uit deze categorie toegepast worden. In de volksmond wordt deze ook vaak blokbatterij genoemd.
Lithium 9 volt batterijen
Alleen voor toepassingen waarbij veel vermogen noodzakelijk is of langdurig constant verbruik zoals bijvoorbeeld rookmelders raden wij de lithium 9V blok batterijen aan. In rookmelders kunt u ook de alkaline 9 volt batterij gebruiken maar lithium gaat veel langer mee. Alkaline varianten houden het in de meeste gevallen 1 tot 1,5 jaar vol, terwijl lithium varianten 6 tot 10 jaar meegaan, afhankelijk van het type rookmelder. Uiteraard is de lithium variant ook veel duurder maar vaak toch de moeite waard om deze toe te passen, dan bent u ook direct jaren van het irritante gepiep af die een rookmelder maakt af, wanneer de batterij bijna leeg is. Het dient overigens wel altijd in de gebruiksaanwijzing van de rookmelder te kijken of u lithium mag toepassen, bij sommige merken werken deze niet.
Oplaadbare 9 volt batterijen
Oplaadbare 9 volt batterijen zijn de vervangers voor alkaline 9V batterijen. Let er echter op dat deze veel minder capaciteit hebben dan de alkaline varianten en ook een lagere spanning leveren (8,4V), hierdoor zijn ze lang niet voor iedere toepassing een geschikte vervanger. Wilt u alkaline gaan vervangen door oplaadbaar en twijfelt u of het wel gaat werken bij uw toepassing, raadpleegt u dan eerst de fabrikant van uw apparaat. Een alkaline blokbatterij levert tussen de 500 en de 550 mAh en de meeste oplaadbare komen niet verder dan 200mAh en zijn dan ook vaak niet geschikt om te gebruiken. Zeker in een rookmelder is het niet aan te raden oplaadbare varianten te gebruiken, een rookmelder kan levensreddend zijn en vanwege de lage capaciteit van de oplaadbare batterij kan de werking al snel in het geding komen.
Merken 9 volt batterij
Geen zink-carbon
Wellicht bent u op deze pagina uitgekomen omdat u op zoek bent naar de goedkoopste 9 volt batterijen. De goedkoopste 9 volt batterijen zijn van het type zinc-carbon maar deze bieden wij niet aan. De lading in deze batterijen is zo laag dat ze eigenlijk nergens goed kunnen worden toegepast omdat ze veel te snel leeg zijn en daarmee zonde van uw geld. Een alkaline versie is iets duurder maar veel beter van kwaliteit.
Gebruik 9 volt batterij
Er zijn enkele dingen waar u rekening mee moet houden wanneer u een 9 volt batterij gebruikt. Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier in het apparaat worden geplaatst, volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Zorg ervoor dat u de batterijen op de juiste manier in het apparaat plaatst om te voorkomen dat ze lekken. Batterijen kunnen bijvoorbeeld gaan lekken als ze in het apparaat blijven zitten wanneer deze niet wordt gebruikt. Ten tweede is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u ze op een veilige manier worden opgeslagen. Batterijen kunnen lekken of ontploffen als ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen of als ze zijn beschadigd. Bewaar 9V batterijen op een koele en droge plek. Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat de niet-oplaadbare 9V batterij beperkt houdbaar is. Ze kunnen na verloop van tijd leegraken, zelfs als ze niet in gebruik zijn. Als u 9V batterijen gebruikt in belangrijke apparaten, zoals rookmelders, is het aan te raden om de batterijen regelmatig te vervangen om ervoor te zorgen dat het apparaat altijd goed werkt.